Programmeurs

THEATERS! in Leiden 2022-2023

Programmeurs aan het woord


Lees de verhalen van programmeur Kees van Leeuwen (Theater Ins Blau), Henk Talma (Leidse Schouwburg en Stadsgehoorzaal) en klassiek programmeur Susanne Lammers (Stadsgehoorzaal). Zij vertellen over de mooie voorstellingen en concerten die in dit bijzondere seizoen te beleven zijn in onze theaters en concertzalen. We zijn er nog en de makers komen weer. De lange lockdown betekent gelukkig niet dat makers zijn gaan stilzitten. Integendeel. Dit seizoen zit boordevol nieuw aanbod van nieuwe en gerenommeerde makers. Sommige voorstelling komen na meer dan een jaar uitstel eindelijk naar ons toe, sommige voorstellingen moeten nog helemaal gemaakt worden. Juist dat maakt theater zo speciaal: het gebeurt allemaal in het hier en nu. Laten we met z’n allen van genieten elkaar weer tegen te komen.

Kees van Leeuwen
Programmeur Theater Ins Blau


We mogen weer en dat vieren we! Kom je ook op ons feestje? We hebben op je gerekend en van alles in huis gehaald op het gebied van toneel, dans, muziek, theatercollege, cabaret en jeugd & familievoorstellingen.

De Leidse Schouwburg is dit seizoen een fruitmand met voor iedereen iets lekkers. We bieden verdieping en avontuur, we reflecteren op de werkelijkheid, vertellen verhalen die verteld móeten worden en schuwen geen enkel onderwerp. Natuurlijk mag er ook gelachen worden, want lachen is gezond. Daarom dienen wij een breed palet aan cabaretvoorstellingen op.

Oude bekenden én een nieuwe generatie getalenteerde podiumkunstenaars staan te trappelen om je mee te nemen in hun wereld en je vrolijk te stemmen, te verrassen, een spiegel voor te houden en nieuwe inzichten te geven. Tot snel in de Leidse Schouwburg of de Stadsgehoorzaal! Heb je er ook zo’n zin in?


Tot snel in de Leidse Schouwburg of de Stadsgehoorzaal!

Henk Talma

Programmeur Leidse Schouwburg - Stadsgehoorzaal

     


Hoe ongelooflijk bijzonder het is om muziek live te horen ontstaan, daarvan zijn we inmiddels meer dan ooit doordrongen. De klassieke programmering van seizoen 2021-2022 is een bijzondere mix van oud en nieuw geworden. Sommige programma’s hebben we afgelopen seizoen niet kunnen meemaken en komen nu gelukkig alsnog terug, met daarnaast gloednieuwe programma’s om ons op te verheugen. Want ik ben blij met wat het komend seizoen ons brengt: een schatkist aan spannende, inspirerende en prachtige concerten! 


Er valt voor iedereen iets te ontdekken, want klassieke muziek is voor iedereen: of u nu voor het eerst in onze Stadsgehoorzaal bent of al jaren bij ons hoort.

Muziek is voor ons een eerste levensbehoefte en in veel concerten gaan we terug naar de kern. Soms zijn dat stukken waar we niet zonder kunnen, zoals het Strijkkwintet van Schubert door Mathieu van Bellen en Maria Milstein en vrienden, Der Tod und das Mädchen door het Quartetto di Cremona, de Cellosonates van Brahms door Pieter Wispelwey en Paolo Giacometti en de Vier letzte Lieder door het Nederlands Blazers Ensemble. Soms graven we daarvoor naar de oorsprong, zoals in het weekend dat het Signum Quartett brengt rond de allereerste echte strijkkwartetten van Joseph Haydn. En soms willen we nét een ander perspectief bieden, zoals in Liza x Ludwig: De vrije Beethoven, het weekend rond Liza Ferschtman, die het revolutionaire van de kamermuziek van Beethoven laat horen.


Ik hoop zó weer samen met u in onze Stadsgehoorzaal te genieten. Hoor bij ons!

Susanne Lammers
Programmeur Klassiek